Retro geboortekaartjes 

27 juli 2015

Momenteel zijn retro geboortekaartjes en vintage geboortekaartjes erg hip en populair.

 

Retro en vintage geboortekaartjes; wat zijn dat?

Retro en vintage worden vaak als term door elkaar gebruikt, maar er is een verschil. Bij het gebruik van de term vintage in het geval van geboortekaarten, is een kaartje meer dan 20 jaar oud. Vintage geboortekaartjes kunnen bijvoorbeeld geboortekaartjes zijn die jouw ouders hebben gestuurd aan familie en vrienden toen jij werd geboren. Datzelfde geboortekaartje, als het meer dan 20 jaar oud is, kan nu een vintage geboortekaartje worden genoemd. Retro geboortekaartjes zijn niet echt oude kaartjes, maar geboortekaartjes die zijn nagemaakt in de stijl van meer dan 20 jaar geleden. Een retro geboortekaartje hoeft dus niet oud te zijn, maar is een replica van oude geboortekaarten. Soms worden vintage geboortekaartjes ook wel retro geboortekaartjes genoemd. Officieel mag je een retro geboortekaartje geen vintage geboortekaartje noemen.

 

Afbeeldingen op retro geboortekaartjes

De retro afbeeldingen die op geboortekaartjes worden gebruikt zijn plaatjes die doen denken aan de jaren ’40, ’50 of ’60. Vroeger werden dit type afbeeldingen veel gebruikt, bijvoorbeeld oude poëzieplaatjes, klassieke bloemen en roosjes, plaatjes van oude auto’s, tekeningen van kinderen of ouderwetse afbeeldingen van kinderwagens, een meetlat, loopauto, klok of afbeeldingen van dieren. Sommige retro afbeeldingen worden als reliëf afbeelding op geboortekaartjes weergegeven. Daarnaast worden ook wel kleine, satijnen strikjes gebruikt op retro geboortekaartjes om het schattige of romantische karakter van de stijl te benadrukken.

 

Kleuren op het retro geboortekaartje

Behalve dat het type afbeeldingen op geboortekaartjes kan aangeven of het om een retro geboortekaartje of vintage geboortekaart gaat, kunnen ook de kleuren op het kaartje een indicatie geven van de retrolook. Voorbeelden van retro kleuren zijn beige, eigeel, oranje, bruin, groentinten en pastelkleuren. Om een verrassende combinatie tussen oud en nieuw te creëeren, worden tegenwoordig retro afbeeldingen ook gecombineerd met felle, moderne kleuren en neonkleuren.

 

Retro geboortekaartjes papier

Naast de keuze voor retro afbeeldingen en retro kleuren wordt bij de keuze van het papier van geboortekaartjes ook wel papier gekozen dat vroeger veel werd toegepast op geboortekaartjes. Het type geboortekaartjes papier van vroeger is bijvoorbeeld het geschepte papier of papier met een reliëf.